Ventilarea în Restaurante și alte spații

Ventilarea  în Restaurante și alte spații

Restaurantele la fel ca și alte tipuri de spații trebuie să îndeplinească anumite cerințe, majoritatea strâns legate de igienă și de experiența cumpărătorului. Printre cerințe se numără de asemenea și nevoia de ventilație, mai ales pentru restaurante, cafenele sau alte spații cu preparare și servire de produse. Ventilația corectă poate elimina aerul viciat și oferi aer curat, aceasta putând fi făcută natural, dar și mecanic, fiind obligatorie însă pentru a menține mediul prietenos cu indivizii care lucrează sau se află în acest spații. 

Spațiile de acest tip folosesc alimentarea pe gaz (și nu numai), prepară anumite produse și în timpul preparării elimină noxe în aerul interior. Pentru că sunt tranzitate de fluxuri mari de persoane, este nevoie atât de ventilație eficientă a aerului viciat, pentru a oferi astfel cele mai bune condiții publicului, dar și pentru a reduce riscurile ce derivă din activitatea zilnică. 

Ventilația poate fi realizată în mai multe moduri, după cum urmează:


Ventilație naturală

Ventilația naturală folosește zonele dispuse constructiv din proiectare pentru realizarea acestui proces, adică ferestrele. În etapa de proiectare a spațiilor sunt calculate golurile pentru uși și ferestre și este stabilită orientarea acestora, pentru ca procesul de ventilație să se desfășoare cât mai ușor. Uneori însă aceste zone nu sunt suficiente, mai ales când vorbim despre spații preexistente a căror destinație se schimbă în timp, cum ar fi parter de bloc transformate în restaurante sau cafenele ori puburi. Construirea de la zero a spațiilor nu întâmpină aceste dificultăți, însă chiar și în ipoteza aceasta tot este nevoie de sisteme separate de ventilație mecanică, care să fluidizeze și mai bine circulația aerului. 


Ventilație mecanică

Ventilația mecanică presupune folosirea unor dispozitive care să forțeze aerul viciat spre exterior, în timp ce introduc în interior aer proaspăt, filtrat și purificat, cu un nivel potrivit de umiditate. Din categoria dispozitive ventilatie HoReCa fac parte ventilatoarele, ventilatoarele cu recuperare de căldură sau aparatele de aer condiționat, fiecare dintre acestea ajutând la menținerea unei calități mai bune a aerului interior. 


Ventilație mixtă 

Ventilația folosită într-o bucatarie restaurant sau cafenea poate fi făcută simultan prin mai multe mijloace, cel mai adesea fiind folosite ventilatoarele și hotele, dar și ventilația naturală. Avantajul este o conlucrare între reducerea facturilor de energie și o calitate mai bună a aerului, deoarece ambele tipuri de ventilație vor lucra pentru același scop.


Cu recuperatoare de căldură

Ventilația cu recuperare de căldură este foarte eficientă din punct de vedere al costurilor, deoarece permite înlocuirea aerului viciat din interior cu aer proaspăt de afară, păstrând în același timp căldura din aerul evacuat. Este ușor așadar de înțeles și care sunt avantajele unui recuperator de caldură, acestea vizând economia de energie, prin recuperarea căldurii din aerul viciat fără a mai fi nevoie de energie pentru încălzire, menținerea calității aerului în parametri corespunzători și menținerea unui confort termic optim în interiorul spațiului. 

                                                                                                            

Avantajele ventilației  în restaurante 

Restaurantele sunt spații în care se prepară termic anumite produse, de la o simplă cafea sau de la un ceai la preparate cu servire în locație. O bună ventilație în restaurante ajută la o mai bună experiență a utilizatorilor, așa cum este resimțită ea, dar care are la bază mai multe aspecte:

  • calitatea aerului
  • confort termic
  • economisirea energiei
  • eliminarea mirosurilor neplăcute
  • conformitate cu tot ce înseamnă norme bucătărie restaurant
  • reducerea pericolului de formare a condensului


Calitatea aerului contează foarte mult pentru întregul spațiu, contribuind la confortul clienților și angajaților deopotrivă. Prin ventilație se introduce un aport semnificativ de aer proaspăt si prin eliminarea aerului viciat. 

Unde se amplaseaza sistemele de ventilație într-un restaurant?

În funcție de spațiul în care se amplasează ventilatoarele, de dimensiunile sale și de dispunerea constructivă, există mai multe zone în care pot fi făcute configurațiile. 


  • tavan - amplasarea pe tavan este utilă deoarece aerul cald tinde să se ridice in partea superioară a încăperilor, iar în plus ventilatoarele nu vor deranja clienții și nu vor ”fura” din spațiu.
  • deasupra zonelor de gătit - este util să amplasezi un aparat de ventilare deasupra zonei de gătit pentru a permite aerisirea încă dinainte ca aerul să fie contaminat pe zone mai întinse. În același timp se reduce pericolul formării condensului, deoarece aerul ar fi cu mult mai ușor eliminat.
  • pereții exteriori - amplasarea pe pereții exteriori a unui ventilator este deosebit de utilă deoarece oferă posibilitatea eliminării facile a aerului viciat fără tubulatură excesivă. 

Consultă un specialist! 

Înainte de a achiziționa un ventilator sau de a-l monta este recomandat să discuți cu un specialist. Contactează echipa noatră de specialiști, iar aceștia vor răspunde întrebărilor tale astfel încât alegerea să fie simplă și eficientă din punct de vedere al utilității ventilatorului.